Introducere


     Taekwondo,arta martiala de origine coreeana,isi are radacinile adanc infipte in paginile istoriei,fapt atestat chiar de descoperirea operelor unor artisti ai vremii care ilustrau luptatori ce utilizau tehnici clasice de arte martiale,multe din ele identice cu tehnicile folosite in Taekwondo-ul modern.

     Initial,era cunoscut sub numele de Taek-Kyon,iar ulterior,odata cu dezvoltarea sa de-a lungul secolelor,avea sa devina arta martiala cea mai populara din lume: Taekwondo.

     Dezvoltarea lui in cele mai vechi timpuri se datoreaza,in mare masura,unui grup de luptatori nomazi coreeni numiti”Hwarang”,care,in timpul dinastiei Silla(668 d.Hr – 935 d.Hr)au ajutat la raspandirea acestui sistem de arte martiale in intreaga tara.

      Acesti luptatori nu erau doar niste simpli razboinici,ei proveneau din randul nobilimii si aveau o educatie aleasa;erau dedicati intru totul idealurilor morale,iar Taek-Kyon facea parte din educatia lor de baza.

     In tot ceea ce faceau,acesti luptatori “Hwarang” se ghidau dupa un set de principii numit “Codul onoarei”,in care loialitatea,curajul si dreptatea erau “miezul” vietii morale.

      Desi foarte eficient ca si un sistem de autoaparare,aceasta forma primara de Taekwondo(Taek-Kyon) servea in mare masura ca si activitate recreativa si sport,avand ca scop principal modelarea in bine a caracterului practicantului.


     Observam,inca din acele timpuri,caracterul educativ al acestui sistem de arte martiale,Taekwondo mizand si in zilele noastre atat pe dezvoltarea fizica cat si morala a celor implicati in practicarea lui.

     Desi exista similitudini intre Taekwondo si alte arte martiale ,se poate diferentia fata de acestea prin cateva trasaturi specifice:


  • in Taekwondo predomina,in proportie de 70% loviturile cu membrele inferioare

  • tehnicile de picior sunt executate de o maniera unica,in mare viteza si sub forma de “biciuire”

  • pozitia de lupta este una mult mai inalta comparativ cu alte stiluri de arte martiale,este o pozitie de lupta foarte mobila,ce permite actiuni rapide din partea luptatorului.

     Cu toate ca pozitia de lupta mult mai joasa,mai rigida,specifica celorlalte sisteme de arte martiale ofera practicantului un grad mai mare de stabilitate,filozofia Taekwondo este aceea ca este mult mai bine si mai eficient sa te poti misca mai usor si mai rapid pe picioare decat sa fii infipt foarte tare cu picioarele intr-un loc.

     Popularitatea Taekwondo-ului ca si sport este data,in mare masura,de natura dinamica si spectaculoasa a competitiilor de lupta,de diversitatea si modul de executie a loviturilor si nu in ultimul rand de unicitatea tehnicilor de “spargere” si de spectaculozitatea demonstratiilor,unde intalnim numeroase tehnici de picior efectuate in mare viteza,din saritura,prin intoarcere si cu o precizie cum rar se intalneste in randul artelor martiale.