Sportul


     Sportul este activitatea de intrecere constituita dintr-un ansamblu de actiuni motrice diferentiate pe ramuri de sport, desfasurata intr-un cadru institutionalizat sau independent, prin care se caută perfectionarea posibilitatilor morfo-functionale si psihice, concretizate in performante obtinute in competitii, ca: record, depasire proprie sau a partenerilor.

     Caracteristica principala a sportului o reprezinta competitia,insa caracterul competitiv al sportivului nu exclude valentele formative.

      O alta caracteristica a sportului este reprezentata de faptul ca el este accesibil numai celor cu aptitudini in acest sens.

     Pe parcursul lectiilor de antrenament,sportivii,pe langa pregatirea fizica generala si specifica sportului practicat,vor fi pregatiti si in ce priveste tehnica si tactica si vor avea parte deasemenea si de o pregatire psihologica si teoretica.

     Marea performanta in sport este obtinuta intotdeauna de sportivii complecsi,de catre cei cu un inalt nivel de pregatire atat in plan fizic,cat si tehnico-tactic,psihologic si teoretic.

     Desi tuturor sportivilor le-ar placea sa iasa mereu pe locul 1,e bine de reamintit,mai ales in cazul unor esecuri sau a unor rezultate care nu sunt pe masura asteptarilor,ceea ce zicea “parintele Jocurilor Olimpice moderne”,renumitul baron francez Pierre de Coubertin: “Cel mai important lucru intr-o competitie nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine.” si “Ai invins? Continua! Ai pierdut? Continua!”

     Sportul,alaturi de simplele exercitii fizice si de educatia fizica,au un rol foarte important in prevenirea multor afectiuni si chiar pot ajuta la vindecarea unor boli,atata timp cat sunt efectuate sub indrumare de specialitate,cu corectitudine si sub forma unui program bine stabilit si pus la punct.

     Inchei cu alte doua maxime cu referire directa la importanta miscarii,sportului,a exercitiilor si educatiei fizice:

“Cand vine vremea sa mananci sanatos si sa incepi sa faci exercitii,nu exista – voi incepe de maine! . Maine este boala”

“Campionii gandesc in viata dupa urmatorii termeni: Pot! Imi doresc! Sunt! “