Intro


     “Cei ce zic ca nu au timp sa faca exercitii pentru un corp mai sanatos,cu siguranta mai tarziu vor avea timp pentru boala!”

Edward Stanley

     Stim cu totii ca miscarea inseamna sanatate,iar sanatatea inseamna viata.

     Cu totii ne dorim sa fim cat mai sanatosi,sa fim ocoliti de boli,sa nu ajungem sa ne tratam cu medicamente sau chiar sa ajungem pe patul de spital,ne dorim o viata lipsita de probleme de sanatate,atat pentru noi cat si pentru cei apropiati noua.

     Cu toate astea,facem atat de putine in ce priveste prevenirea multor tipuri de boli ce s-ar putea,in mare parte,preveni cu ajutorul unor “medicamente” la indemana oricui: miscarea,exercitiile fizice,sportul.

     O persoana sanatoasa este o persoana care pe langa o alimentatie corecta si echilibrata si un regim de viata fara factori nocivi(alcool,tutun,droguri) are parte si de o activitate fizica regulata.


     Sedentarismul si stresul sunt doar doi dintre factorii de risc considerabil pentru afectiuni ale inimii,ale coloanei vertebrale,a celorlalte organe interne,favorizand deasemenea aparitia obezitatii,a accidentelor vasculare cerebrale,a diabetului zaharat si chiar a hipertensiunii arteriale.


     Capacitatea noastra fizica este foarte mult diminuata datorita faptului ca petrecem tot mai mult timp pe scaun - in fata calculatorului,in fotolii - in fata televizorului,ne deplasam chiar si pana la ghereta de la colt cu automobilul,in magazine alegem scarile rulante in detrimentul scarilor clasice,iar in bloc alegem,evident,liftul,in locul unei plimbari de cateva minute pe jos,urcand scarile.

     In completarea celor de mai sus vine,din pacate,si o alimentatie care tinde sa fie,pe zi ce trece,din ce in ce mai nesanatoasa,spre satisfactia producatorilor de semipreparate si a patronilor de fast-food-uri.

     Ceea ce ar trebui,cu totii sa constientizam,este faptul ca exercitiile fizice,respectiv sportul,nu sunt un hobby,un moft sau ceva ce este “la moda”,ci pur si simplu sunt o necesitate,o conditie esentiala pentru ca organismul nostru sa functioneze la parametri ridicati,ele reprezentand garantia sanatatii fizice si mentale si a tuturor beneficiilor aduse de aceasta stare de bine.


     Exercitiile fizice si sportul se adreseaza tuturor,de la cei mai mici la cei mai mari,netinand cont de etnie,nivel de educatie,pozitie sociala,orientare religioasa sau culoare politica.


     Trebuie doar tinut cont de varsta,sex si posibilitatile fizice ale fiecaruia dintre noi, astfel incat exercitiile sa se muleze cat mai bine pe profilul fizic si moral a celor ce le executa.

     Daca pentru unii o miscare de 30 de minute pe zi,de 3 ori pe saptamana este mai mult decat suficienta,pentru altii e posibil sa fie necesar un numar mult mai mare de minute,si repetari chiar si zilnice a exercitiilor,pentru a avea un efect cat mai bun asupra sanatatii si a unei dezvoltari fizice si psihice armonioase.